Kiväärijaosto

Kivääriammunta RASSI:ssa

Ilmakivääriammuntaa voi harrastaa valvotuilla ratavuoroilla HAMK:n tiloissa olevalla radallamme. Käytössämme on elektronisia tauluja (Inband) ja perinteisiä pahvitauluja. Valvotuille harjoitusvuoroille voi tulla myös ilman omaa kalustoa; seuralta löytyy ilmakivääreitä jäsenten lainattavaksi. Omat luodit pitää kuitenkin olla mukana. Luodeissa suosimme tiettyjä merkkejä joiden laatu on varmistettu, jotta kalusto pysyisi kunnossa. Lisätietoja ja apuja saa aina vuorossa olevalta ratavalvojalta. Rohkeasti vain kysymään!

Kesällä omatoiminen harjoittelu on mahdollista HyMAS:in radalla Hyvinkäällä pienoiskiväärillä (kaliberilla .22lr). Lisäksi seura tukee jäsentensä harrastamista Lopen ampumaurheilukeskuksessa.

Tarkemmat tiedot seuran käytössä olevista radoista löytyy jäsensivuilta.

Kilpailuhenkisempien jäsenten on mahdollista osallistua talvikauden aikana järjestettävään seuran sisäiseen ilmakiväärin sarjakilpailuun. Lisäksi vuoden aikana ammutaan useita kiertopalkintokilpailuita niin ilmakiväärillä kuin pienosiväärilläkin eri lajeissa.

Kiinnostuitko? Kysy lisätietoja kiväärijaoston toiminnasta Yhteydenotto -lomakkeen kautta

Kivääriammunnasta yleisesti

Tiedot on koottu Suomen Ampumaurheiluliiton internet-sivuilta, www.ampumaurheiluliitto.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Kivääriammunta jaetaan kilpailuissa kolmeen ryhmään:

10 m ilmakivääri 

Ilmakivääri on naisten ja miesten olympialaji sekä MM-, EM- ja MC-kilpailujen laji. Aseina käytetään puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivia kivääreitä, joiden kaliiperi on enintään 4,5 mm ja aseen paino korkeintaan 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.  Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea. Laukausmäärä kilapiluissa on 60 laukausta. Kansallisessa Kultahipputoiminnassa 8 – 14 vuotiailla junioreilla käytetään tukiammuntaa. Junioreiden iästä riippuen tukimallina joko kiinteä tuki, vastapainotuki tai hihnatuki. Tukisarjoisssa laukausmäärä vaihtelee iästä riippuen (joko 20 laukausta tai 30 laukausta). 

Kansallisessa kilpailutoiminnassa on myös lajina 10m ilmakiväärin 3-asentoinen 3×20 laukauksen kilpailu. Kilpailu ammutaan pääsääntöisesti järjestyksessä polvi-makuu-pysty, kustakin asennosta 20 laukausta. 


50 m kivääri 

50 m kiväärilajit ammutaan pinoiskiväärillä (kaliiberi .22LR), jonka paino saa olla korkeintaan 8 kg. Naiset ja miehet ampuvat pienoiskiväärillä olympialaisissa sekä MM-, EM- ja MC-kilpailuissa. 

50m kiväärissä on kaksi kilpailulajia: makuukilpailu ja kolmiasentoinen kilpailu. Miehet, naiset, pojat ja tytöt ampuvat kolmiasentoisen  kilpailussa 3×40 laukausta. Kolmiasentoisessa kilpailussa ampumasennot ovat polvi, makuu ja pysty. Makuukilpailun laukausmäärä on sarjasta riippumatta 60 laukausta. Kansallisessa Kultahipputoiminnassa 10-14 vuotiailla junioreilla käytetään tukiammuntaa. Junioreiden iästä riippuen tukimallina joko kiinteä tuki, vastapainotuki, 3-pistetuki tai hihnatuki. Laukausmäärä vaihtelee iästä riippuen (joko 20 laukausta tai 30 laukausta).


300 m kivääri 

300 m kivääriä on pidetty kivääriammunnan "kuninkuuslajina", vaikkei se enää kuulukaan olympiaohjelmaan.. Naiset ja miehet ampuvat 300 metrin kiväärillä MM-, EM- ja EC-kilpailussa. 300 metrin vakiokiväärillä kilpaillaan edellä mainittujen kilpailujen lisäksi myös kansainvälisen sotilasurheiluliiton CISM:n kilpailuissa. 300 metrin kiväärissä on useita eri kilpailulajeja:

– 300m kivääri 3×40 laukausta: miehet

– 300m kivääri 60 laukausta makuu: miehet  ja naiset

– 300m kivääri 3×20 laukausta: naiset

– 300m vakiokivääri 3×20 laukausta: miehet

300m kiväärissä on aseen teknisiin ominaisuuksiin lähes samat säännöt kuin 50m kiväärissä, muun muassa laukaisuvastusta ei ole rajoitettu. Aseiden kaliiperit eivät saa ylittää 8 mm. Vakiokiväärissä aseen säädettävyyttä on rajoitettu enemmän. Esimerkiksi laukaisuvastus tulee olla vähintään 1500 g.Kuten 50 m kiväärissä myös 300 m kiväärissä kolmiasentoisessa kilpailussa ampuma-asentoja on kolme: polvi, makuu ja pysty.